Ukusan, kremast kolač sa hrskavom koricom na vrhu. Brzo i lako se priprema, pa ga možete pripremiti kako za razne proslave, tako i ukoliko vam dodju iznenadni gosti.
Za ovaj recept je potrebno istopiti čokoladu na pari. ovde možete pogledati Kako pravilno istopiti čokoladu na pari.
PRIJATNO!
Sastojci
- 125 gr putera
- 120 gr tamne čokolade
- 2 šolje (od 250 ml) mleka
- 4 jaja
- 1 šolja (od 250 ml) šećera
- 1 šolja (od 250 ml) brašna
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 1 kašičica limunovog soka
Način pripreme
-
Ugrejte rernu na 180 C. Podmažite pleh ili vatrostalni sud pravougaonog ili četvrtastog oblika (20x20cm).
- Istopite čokoladu i puter na pari ili na tihoj vatri.
- Razdvojte belanca od žumanaca. Umutite žumanca, vanila ekstrakt i šećer dok smesa ne postane kremasta i bleda.
- Dodajte prosejano brašno (dodajte ga kroz cediljku), promešajte pa dodajte istoljenu čokoladu sa puterom i toplo mleko. Sve dobro promešajte.
- U drugoj posudi umutite belanca sa sokom od limuna dok ne postanu čvrsta.
- Pažljivo dodajte belanca čokoladnoj smesi koristeći varjaču ili spatulu.
- Sipajte smesu u pleh ili vatrostalni sud i pecite 15 minuta na 180 C. Smanjite temperaturu na 150 C i pecite još 30 minuta. Sačekajte 10 minuta pre nego što izvadite kolač. Trebalo bi da se malo trese.
- Prohladite kolač van rerne pa ga stavite u frižider dok se skroz ne ohladi. Secite na pravougaonike i služite.