Domaći, posni puter od susama, ili Tahini, se veoma lao i brzo priprema. Izuzetno je zdrav i ima višestruke benefite za vaš organizam:
- Jedan je od najvećih izvora kalcijuma ali obiluje i drugim mineralima, kao što su: magnezijum, gvožđe, lecitin, fosfor i kalijum.
- Sadrži 20% proteina, čime spada u jedan od največih izvoda proteina biljnog porekla.
- Bogat je amino-kiselinama koje pomažu pri detoksifikaciji jetre.
- Sadrži puno vitamina E i vitamina B1, B2, B3, B5 i B15.
- Sprečava anemiju.
- Potpomaže zdrav rast ćelija, zdravu kožu i mišiće.
- Sadrži dobre masnoće.
Ovako pripremljen tahini, možete koristiti kao dodatak slatkim ili slanim jelima, salatama, mesu, čorbama, kolačima, gotovo svemu što vam padne na pamet! 🙂
Odličan je izbor za sve one koji su na Hrono ishrani ili ishrani bez glutena.
Jedan od najčešćih i najsladjih načina da se tahini iskoristi je pri pravljenju zdrave alve. Pogledajte naš Recept za zdravu alvu, od samo 3 sastojka!
PRIJATNO!
Sastojci
- 150 grama susama
- 3 kašike maslinovog ulja (hladno ceđenog)
Način pripreme
-
Sipajte susam u veći tiganj i ugrejte na srednjoj vatri, mešajuži često. Budite pažljivi da susan me izgori. Kada dobije braonkastu boju, sklonite ga sa vatre i sačekajte da se malo prohladi.
-
Sipajte susam u blender (multi-praktik) i dodajte 3 kašike ulja. Uključite blender, povremeno ga isključujući kako biste kašikom promešali smesu. Kada dobijete kompaktnu masu, iskljušite blender.
-
Prespite u teglicu ili cašu i šuvajte u frižideru i do nekoliko meseci.