Potpuno zdrava, ukusna veganska Nutela od samo 4 sastojka, koja će vas postati nezamenljivi deo Vaše kuhinje!
Lako i brzo se priprema, bogata je lešnicima koji sadrže mnogo vitamina i hranljivih materija (vitamine A i E koji su dobri za negu kose i kože, kao i za krvne sudove i srce, minerale: cink, magnezijum i kalcijum, a bogati su i omega 3 i 6 masnim kiselinama, koje su dobre za smanjivanje lošeg holesterola). Dakle, ovako pripremljenu domaću Nutelu, možete jesti sa potpunim uživanjem i zadovoljstvom jer činite dobro za svoje zdravlje.
U ovom receptu će biti potrebno da istopite čokoladu na pari, pa ukoliko želite, ovde možete pogledati Kako pravilno istopiti čokoladu.
Ova posna Nutela je pogodna i za one koji se hrane bez glutena jer ga ne sadrži. Možete je jesti samu, kao namaz ili je iskoristiti u nekim našim ukusnim receptima:
Zdravi kolači od bademovog brašna
PRIJATNO!
Sastojci
- 400 gr lešnika
- 100 gr crne čokolade (sa 70 % kakaa ili više)
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 1/2 kašičice soli
Način pripreme
-
Zagrejte rernu na 180 C i dodajte lešnike u pleh za pečenje u jednom sloju. Ako je su lešnici sirovi, pecite ih od 12 do 15 minuta. Ako su već pečeni, pecite ih od 8 do 10 minuta samo da biste zagrejali prirodna ulja i olabavili kožu. Ovo će olakšati mešanje u smesu.
-
Izvadite lešnike iz rerne i pustite ih da se malo ohlade. Zatim prebacite na veliku kuhinjsku krpu i rukama previjajte orahe da biste uklonili većinu ljuske. Ne morate ukloniti sve ali što više, to bolje, zbog teksture.
-
Dodajte lešnike u procesor hrane ili blender. Mešajte na sporijem mešanju dok se ne formira puterasta masa - oko 8 do 10 minuta – stružući po zidovima, po potrebi.
-
U međuvremenu, istopite čokoladu. Ostavite po strani.
-
Kada smesa od lešnika postane kremasta i glatka, dodajte ekstrakt vanile i so i dobro izmešajte. Zatim dodajte rastopljenu čokoladu po malo i ponovo blendajte dok se sve dobro ne sjedini.
-
Prebacite u čistu teglu i čuvajte na sobnoj temperaturi za svakodnevnu upotrebu 2 do 3 nedelje, ako izdržite da je ne pojedete celu toliko dugo 🙂