Napravite lako sami, ukusne i hrskave domaće krekere! Možete ih poslužiti same ili preko njih staviti sir, salame, pesto sos… gotovo sve slano što vam padne na pamet ali i slatko, ukoliko volite da mešate ukuse.
U slučaju da postite, slobodno zamenite puter margarinom.
PRIJATNO!
Sastojci
- 2 šolje brašna (od 250ml)
- 150 gr putera
- 2 kašike ulja
- 3 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli + krupna morska so za posipanje
Način pripreme
- Ugrejte rernu na 200 C. Postavite veliki, ravan pleh papirom za pečenje i ostavite ga sa strane.
- Sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer i 1/2 kašičicu soli u činiju i promešajte dobro (mikserom ili u multi-praktiku), dodajte 90 gr putera u kockicama, pa nastavite da mutite. Kada se sjedini, dodajte 2 kašike ulja i još mutite.
- Pri najsporijoj brzini, dodajte polako oko 150 ml vode, dok ne počne da se formira lopta od testa.
- Izvadite testo napolje i umotajte ga u plastičnu foliju pa ostavite da odstoji 10 minuta.
- Tanko pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom istanjite testo na debljinu palačinke.
- Okruglim (ili kalupom po želji) vadite testo pa ga ređajte na pleh. Ostatak testa ponovo zamesite, istanjte pa ponovite postupak.
- Čačkalicom napravite rupice na svakom krekeru.
- Pecite 10 minuta, dok ne dobiju zlatno-braon boju. Za to vreme istopite preostalih 60 gr putera na tihoj vatri.
- Izvadite krekere iz rerne i premažite ih odmah istopljenim puterom pa ih pospite morskom solju.
- Služite toplo ili hladno.