Brza i lagana pita koja može biti glavno jelo i prilog. Ova sočna kombinacija spanaća, jaja, mleka i brašna je podjednako i zdrava i ukusna i svakako jedan od interesantnijih načina da se spanać pripremi. Umesto belog, možete koristiti i integralno brašno ili brašno bez glutena, po izboru.
PRIJATNO!
Sastojci
- 300 gr zamrznutog spanaća
- 3 jaja
- 60 gr putera
- 60 gr brašna
- 300 ml toplog mleka
Način pripreme
- Odledite spanać, iscedite ga i ostavite sa strane.
- Ugrejte rernu na 180 C.
- U dubljem tiganju istopite puter na tihoj vatri, dodajte prašno i dobro promešajte. Postepeno mešajuči dodajte toplo mleko i mešajte i dalje dok tečnost ne postane kremasta. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Dodajte spanać i sve dobro promešajte. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi 5 minuta.
- Umutite u odvojenim činijama žumanca i belanaca. Umućena žumanca dodajte spanaću i promešajte a zatim polako dodajte čvrsto umućena belanca, prvo jednu polovinu pa zatim i drugu.
-
Sipajte dobijenu smesu u manji, podmazani vatrostalni sud (otprilike 20x20 cm ili 18cm x 22 cm) i pecite oko 25 minuta, u zavisnosti od rerne, dok ne postane zlatno-braon.