Ukusan i zdrav potaž, koji ćete lako i brzo pripremiti. Ukoliko nemate svež karfiol, možete koristiti i zamrznut.
Ovaj posni potaž je odličan izbor za ručak, a za sve koji su na Hrono ishrani kao i za one koji su na režimu bez glutena.
PRIJATNO!
Sastojci
- 1 glavica svežeg karfiola (oko 700 gr)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 srednja glavica crnog luka
- so i biber po ukusu
Način pripreme
- U većem, dubljem tiganju, ugrejte 3 kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi pa ubacite sitno iseckan crni luk. ostavite da se dinsta na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno mešajući. Luk ne sme da postane braon.
- Karfiol iscepkajte na manje cvetove pa ih dodajte u tiganj i dospite pola šolje vode. Posolite po ukusu. Poklopite i malo podignite temperaturu ringle. Ostavite da se krčka oko 15 minuta, kod karfiol ne postane mekan. Zatim dodajte 4 1/2 šolje tople vode, pustite da provri a potom smanjite vatru i kuvajte dodatnih 20 minuta otkriveno.
- Kada se supa skuva, uzmite drugu, praznu šerpu i blender (multi-praktik). U blender sipajte iz dva ili tri puta supu, uključite da se napravi kaša, pa sipajte u novu šerpu. Ostavite da odstoji 20 minuta.
- Za to vreme, potaž će se zgusnuti. Dodajte pola čaše tople vode u dovedite potaž do ključanja a zatim sklonite sa ringle. Pospite odožgo malo maslinovog ulja i pobiberite po želji. Služite toplo.