Napravite ovaj preukusni svinjski file sa belim lukom i puterom za tren oka. Sočan i veoma ukusan, lako se priprema i sa uživanjem služi i jede.
Možete koristiti sveže ili sušene začine, prema mogućnostima.
PRIJATNO!
Sastojci
- 1 Svinjski file
- 50 gr putera - omekšanog i neslanog
- 2 češnja belog luka
- ZAČINI:
- 1 kašičica peršuna (suvog ili svežeg, sitno seckanog)
- 1 kašičica Majčine dušice (timijana) (suvog ili svežeg, sitno seckanog)
- Pola kašičice crnog luka u prahu
- So i biber po ukusu
Način pripreme
- Zagrejte rernu na 220 C.
- Svinjsko meso osušite papirnim ubrusima, a zatim začinite sve strane filea solju i biberom. Odložite sa strane.
- U maloj posudi pomešajte puter, peršun, timijan (majčinu dušicu), sitno seckani beli luk i crni luk u prahu. Ostavite po strani.
- Zagrejte malo ulja (od košpica groždja ili neko drugo) na umerenoj vatri u tiganju (po mogućstvu sa vatrostalnim ručkama), stavite meso i pecite ga 2-3 minute sa svake strane.
- Uklonite tiganj sa ringle. Ukoliko ste pekli meso u tiganju sa vatrostalnim ručkama, viljuškom ili kašikom premažite smešu putera i začina po mesu. Ubacite tiganj u rernu i pecite od 20 do 25 minuta na 220 C. (Ukoliko nemate tiganj sa vatrostalnim ručkama, prebacite meso u posudu za pečenje, premažite ga i ona pecite u rerni).
- Kada izvadite meso iz rerne, ostavite ga da odstoji 5 minuta, pre nego što ga isečete.