Rušak ili večera koju možete brzo i lako pripremiti a veoma je ukusna i zdrava za vaš organizam. Brokoli obiluje mineralima i vitaminima i ima jaka antioksidantna svojstva a naut (odnosno leblebije kada se naut isprži) obiluje biljnim proteinima. Ukoliko želite potpuno zdrav obrok, koristite integralnu testaninu ili testaninu od heljde. Leblebije odnosno Naut u konzervi, možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Jedna od tih prodavnica je Bio Špajz i link za naut možete pronaći ovde.
PRIJATNO!
Sastojci
- 500 gr fusili (ili druge) testanine
- jedna kesa zalađenog brokolija ili jedna srednja, sveža glavica
- 150 gr slaninice
- 3 čena belog luka
- 1 konzerva nauta (leblebija)
Način pripreme
- U šerpu srednje veličine, stavite 1l vode da provri pa dodajte brokoli iz kesice ili manje komade svežeg brokolija. Kuvajte oko 2 minuta. Izvadite brokoli iz vode viljuskom ili šupljom kašikom i dobro ocedite. Iseckajte na krupnije delove.
- Vodu vratite na ringlu i kada ponovo provri, dodajte testaninu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju. Kada se skuva, sipajte oko 3/4 šolje vode u kojoj se testanina kuvala, u šolju i procedite testaninu dobro. Ostavite sa strane.
- Slaninicu isecite na komadiće a beli luk na tanke listiće.
- Propržite prvo slaninu na srednjoj vatri, u većem tiganju.
- Izvadite slaninu i dodajte beli luk. Propžite oko 2 minuta, dodajte brokoli pa posolite i pobiberite po ukusu. Mešajte oko 3 minute. Dodajte testaninu, slaninicu, 3/4 šolje vode i dobro sve izmešajte.