Laka i brza priprema čine ovaj recept za domaći puter od kikirikija, omiljenim među onima koji vole da znaju tačno šta jedu. Puter od kikirikija kupljen u prodavnici često sadrži nepotrebne dodatke, štetne za naš organizam. Ukoliko ga napravite sami, znaćete tačno šta jedete i volećete ga još više.
Puter od kikirikija je odličan dodatak jelima (ili sam za sebe) ako pratite Hrono ishranu kao i ako ste na ishrani bez glutena.
Pogledajte naše recepte sa puterom od kikirikija ovde.
PRIJATNO!
Sastojci
- 300 grama neslanog, pečenog kikirikija
- 1/2 kašičice soli
- 1 i po kašičica meda
- 1 do 3 kašičice biljnog ulja, po potrebi
Način pripreme
- Sipajte kikiriki u secka (multi-praktik) i uključite ga na najjače 1 minut. Zaustavite secko pa spatulom ili kašikom sastružite ostatke kikirikija sa ivica posude. Ponovo uključite secka na još 2-3 minuta i po potrebi, ponovite postupak struganja.
- Dodajte so i med i ponovo uključite secka, dok ne dobijete kompaktnu masu. Ukoliko vam se čini da je masa pregusta dodajte jednu po jednu kašičicu biljnog ulja (od kikirikija, suncokretovo, od košpica grožđa ili maslinovo) dok ne dobijete željenu gustinu.
- Ukoliko želite, možete ostaviti sa strane, na početku 2 kašike celog kikirikija i samo malo ga iseći u secku pa ga umutiti u dobijeni puter od kikirikija.