Pesto sos je jedan od čestih sastojaka mnogih jela. Možete ga koristiti kao jedini sos sa testaninom ili kao jedan od sastojaka. Takodje, odličan je dodatak brusketama, salati, pici, sendvičima, povrću ili čorbama. Brzo se priprema, izuzetno je zdrav i ukusan i sigurno ćete uživati u njemu, na koji god način odlučite da ga koristite.
Pesto sos je čest dodatak jelima i kada postite, pratite Hrono ishranu ili ishranu bez glutena.
PRIJATNO!
Sastojci
- 1 veza svežeg bosiljka
- 1 ili 2 čena belog luka (po vašem ukusu)
- trećina šolje pinjola
- pola šolje sitno rendanog parmezana
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 limun (opciono)
Način pripreme
- Oljuštite beli luk pa ga ugnječite tučkom ili nožem da bi se lakse iseckao u blenderu.
- Ubacite luk u blender, dodajte oprano lišće bosiljka i malo soli pa uključite blender na sporiju brzinu.
- Dodajte pinjole i ponovo uključite blender na kratko, na sporijoj brzini pa dodajte pola parmezana, koji ste prethodno izrendali.
- Dodajte malo maslinovog ulja. Potrebno vam je taman toliko da sos postane kompaktan.
- Dodajte ostatak parmezana pa dodajte so i biber po ukusu.
- Na kraju, možete dodati malo limunovog soka, ukoliko to želite ali nije neophodno.
Beleške
Pinjole možete, ukoliko želite, prepeći malo na tiganju bez ulja ili u rerni ali nije obavezno.