Ukusni, posni kolači, koje brzo možete pripremiti a koje će podjednako voleti i deca i odrasli. Možete ih poslužiti sa kuglom sladoleda ili šlaga koji se pravi sa vodom, za potpuno posnu varijantu.
Ovako pripremljeni kolači sa suvim smokvama su idealan veganski i vegetarijanski dezert, i odličan izbor za sve one koji vole da se hrane zdravo.
PRIJATNO!
Sastojci
- 125 gr + 3 kašike margarina (ili putera)
- 1 + 1/4 šolje (od 250 ml) brašna
- 3/4 šolje šećera
- 1 šolja (od 250 ml) sitno iseckanih suvih smokvi
- 1/4 šolje ovsenih pahuljica
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 1/4 šolje seckanih oraha (nije obavezno)
Način pripreme
- KORA: Ugrejte rernu na 180 C. Obložite papirom za pečenje ili podmažite pleh (20-22cm). U posudi za mešanje umutite 125gr margarina, 1/4 šolje šećera i 1 kašičicu vanila ekstrakta pa zatim dodajte šolju brašna i mešajte dok se ne napravi testo. Utisnite testo na dno pleha i pecite od 10 do 15 minuta.
-
FIL: U medjuvremenu, u šerpi, na srednjoj temperaturi kuvajte: 1/4 šolje šećera, 1 šolju vode i 1 šolju sitno iseckanih suvih smokvi, oko 10 minuta, dok smokve ne postanu mekane i tečnost ne ispari.
- Izvadite koru kada se ispeče i fil ravnomerno rasporedite po njoj.
-
GORNJI SLOJ: U činiju stavite 1/4 šolje brašna, 1/4 šolje šećera i 3 kašike hladnog margarina (ili putera) pa viljuškom mešajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Zatim dodajte: ovsene pahuljice i sitno seckane orahe (po želji).
-
Pospite po filu ravnomerno i pecite od 15 do 20 minuta, u zavisnosti od rerne. Ohladite potpuno pa isecite na pravougaonike ili kocke i služite.