Ovo je jedna od onih savršenih poslastica, koje vam se tope u ustima i koje ne možete lako da prestanete da jedete 🙂
Jednostavno se priprema, bez pečenja, potrebno je samo da je napravite sat i po vremena, pre nego što planirate da je poslužite, jer treba da odstoji u zamrzivaču.
Za ovaj recept potrebno je istopiti čokoladu na pari, pa možete pogledati naš članak o tome Kako pravilno istopiti čokoladu.
PRIJATNO!
Sastojci
- 36 komada Oreo keksa
- 225 gr putera
- 130 gr braon šećera
- 1 slatka pavlake od 250 ml plus 4 kašike slatke pavlake (kupite dve)
- 350 gr tamne čokolade
- Krupna so za posipanje (opciono)
Način pripreme
- Oreo keks ubacite u blender (multi-praktik) i uključite dok se skroz ne samelje. Prebacite u posudu za mešanje.
- Istopite puter i polovinu umešajte u mleveni keks. Dobijenu masu utisnite prstima na dno pleha ili staklene posude (24 ili 25 cm prečnika) za tortu. Ubacite u zamrzivač 10 minuta, da se stvrdne.
- U drugu polovinu putera sipajte braon šećer i mešajte na tihoj vatri, mešajući sve vreme. Kada šećer istopi i pojave se mehurići, mešajte još jedan minut.
- Sklonite sa vatre. Dodajte 4 kašike neumućene slatke pavlake u smesu, mešajući lagano. Ohladite dobijeni karamel sos 15 minuta pa ga sipajte preko pripremljene kore i vratite u zamrzivač jos 30 minuta (ne duže, jer ne želite da se karamel sos skroz zaledi)
- Istopite čokoladu na pari, pa je ostavite sa strane. U drugoj šerpici zagrejte 1 celu slatku pavlaku na srednje visokoj temperaturi, dok ne provri. Kada provri sipajte je preko čokolade i lagano promešajte, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Sipajte čokoladu preko karamel sosa i vratite u frižider još 30 minuta ili ostavite u frižideru, i služite kada se potpuno ohladi.
- Pre nego što poslužite tortu, možete je, po želji, posuti odozgo krupnom morskom solju, za taj savršeni slatko-slani ukus.