Ovaj ukusan i zdrav doručak, ćete brzo pripremiti a uz malo ukrašavnja izgledaće veoma reprezentativno. Možete ga jesti i ukoliko ste na Hrono ishrani jer ovo je savršen Hrono doručak.
Pripremljenu palentu sa poširanim jajetom možete začiniti i pesto sosom, ukoliko ga imate pri ruci. Pogledajte ovde kako da sami napravite pesto sos.
PRIJATNO!

Sastojci
- 2 šolje (250ml) palente
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- 4 jajeta
- 1 kašičica sirćeta (jabukovog ili vinskog)
- iseckane masline po ukusu
Način pripreme
- U šerpu sipajte 8 šolja vode i malo posolite. Kada provri, smanjite vatru i sve vreme mešajući, polako dodajte 2 šolje palente. Mešajte nekoliko minuta, dok se palenta ne skuva, pa sklonite šerpu sa ringle. Dodajte rendani parmezan, promešajte i ostavite sa strane.
- Jaja pažljivo razbijte i ostavite u posudici sa strane. Sipajte vodu u šerpu srednje veličine, dodajte kašičicu sirćeta i prstohvat soli. Kada voda provri, lagano ubacite jaja iz činije u nju. Pomerajte ih kašikom, pomažući im da dobiju oblik. Kuvajte ih oko 4 minuta za malo mekše žumance.
- Palentu rasporedite u četiri činije i preko nje stavite po jedno jaje. Jaje pospite iseckanim maslinama i drugim začinima (origano, bosiljak), po ukusu, koji su vam pri ruci (nije obavezno).