Jedan od najukusnijih načina da pripremite patlidžan je svakako ovaj. Sočan nadev koji ćete pripremiti ide savršeno uz pečeni patlidžan i biće pravi praznik za vaša nepca. Za autentičan ukus koristite mleveno jagnjeće meso ali će i bilo koje drugo dobro doći.
Ovaj ručak je bez glutena pa će obradovati one koji su na bezglutenskoj ishrani.
Sastojci
- 4 patlidžana srednje veličine
- 500 gr mlevenog mesa (jagnjećeg, junećeg, ćurećeg ili svinjskog)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 120 gr feta sira
- 10 kalamata maslina
- 250 ml paradajz sosa
- začini: 1 kašičica origana, 1/2 kašičice cimeta, so i biber po ukusu
Način pripreme
-
Ugrejte rernu na 200 C i obložite pleh alu-folijom.
-
Patlidžane opeite i isecite na pola. Isecite meso patlidžana nožem u cik-cak (pazeći da ne isečete koru), prelijte ga maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu pa stavite u rernu da se peče 30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi.
- Kada se patlidžani ohlade, kašikom izvadite njihovo meso, ostavljajući deo pri kori, kako bi bili čvršći. Meso parlidžana ostavite sa strane u činiji.
- Isecite crni luk, beli luk i masline na sitno.
-
Crni luk izdinstajte 3 do 4 minuta pa dodajte i beli luk jos 1 minut a zatim dodajte origano i cimet pa sve dobro promešajte. Ubacite mleveno meso i dinstajte ga dok ne postane braon. Ubacite masline, meso patlidžana i sos od paradajza, posolite i pobiberite po ukusu pa sve promešajte.
- Napunite patlidžan dobijenim punjenjem pa prekrijte odozgo mrvljenim feta sirom.
- Pecite u rerni još 10 minuta. Služite toplo.