Kremast i ukusan rižoto sa bundevom, koji možete pripremiti za ručak, večeru ili kao predjelo.
Bundeva ima višestruke benefite za naš organizam i kada se pripremi na ovako ukusan način, teško joj je odoleti.
Ovaj jesenji rižoto se lako i brzo priprema a pogodan je za vegane kao i za one koji su na Hrono ishrani (ukoliko se izostavi parmezan).
PRIJATNO!
Sastojci
- 450 gr bundeve
- 1/2 srednjeg crnog luka
- 1 cup pirinča
- kockica za supu od povrća
- 1/4 šolje belog vina
- 40 gr parmezana
Način pripreme
- Bundevu očistite, oljuštite koru, isecite na kocke i skuvajte dok ne postane mekana. Ugnječite je viljuškom dok ne dobijete pire i ostavite sa strane.
- Iseckajte sitno luk i izdinstajte ga sa malo ulja, na tihoj vatri. Dodajte pirinač i mešajte oko 1 minut. Dodajte vino i mešajte dok pirinač ne upije vino i dok dno šerpe ne postane skoro suvo.
- Sipajte dve šolje tople vode i kocku za supu i ostavite da se kuva. Mešajte povremeno, dok pirinač ne upije vodu, dodajte još jednu šolju vode i ponovo mešajte povremeno dok pirinač ne postane kremast i mekan.
- Smanjte vatru na najnižu temperaturu, dodajte pire od bundeve i dobro promešajte. Zatim dodajte parmezan i ponovo promešajte. Skinite sa vatre posle 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi i poslužite.