Ukusan i većinom zdrav slatkiš koji ćete napraviti brzo i lako, za samo nekoliko minuta!
Susam je prirodni antioksidans, antifungal, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, laksativ, revitalizant i stimulans, a izvrstan je u preventivi karcinoma. Njegova blagotvorna delovanja na naš organizam su mnogobrojna pa ćete zato ove ukusme susamove pločice jesti sa još većim zadovoljstvom.
Možete koristiti i samo običan susam, umesto crnog.
Susam tostirajte bez obzira da li je prethodno pečen, jer ćete dobiti bolju aromu ukoliko to uradite u procesu pravljenja ovih ukusnih susam pločica.
Ukoliko želite potpuno zdravu verziju ovog slatkiša, možete izbaciti šećer ali imajte u vidu da je šećer neophodan kako bi se pločice stvrdnule. Ukoliko koristite samo med, što je svakako zdravija varijanta, nećete dobiti čvrste pločice nakon što se smesa ohladi ali ih svakako i tako možete jesti.
PRIJATNO!
Sastojci
- 75 gr crnog susama
- 75 gr svetlog susama
- 1 1/2 kašičica ulja (od košpica grožđa)
- 2 kašike meda
- 4 kašike šećera
Način pripreme
- Prvo sipajte crni susam u veliki tiganj i tostirajte ga na srednje jakoj vatri 3 do 4 minuta uz često mešanje. Kada osetite slabu aromu, isključite vatru i prenesite susam u posudu.
- Zatim tostirajte svetliji susam od 3 do 4 minuta uz povremeno mešanje. Prepečeni susam prebacite u posudu sa crnim susamom i promešajte ih.
- U tiganj dodajte ulje, med i šećer i mešajte, bez prestanka, na umerenoj vatri. Sačekajte da se šećer potpuno otopi dok sirup ne postane tečan.
- Nakon što se šećer otopi, isključite vatru. Dodajte susam i dobro promešajte dok se susam ne premaže sirupom.
- Brzo radeći, sipajte dobijenu smesu na papir za pečenje. Pokušajte da složite sve u jednu masu. Postavite drugi papir za pečenje preko smese i lagano pritisnite rukama. Pomoću oklagije razvaljajte smesu. Ovde želite da budete brzi kako biste smesu mogli razvaljati u tanak sloj.
- Podignite gornji papir za pečenje. Preko razvučene smese položite dasku za sečenje. Pažljivo prevrnite smesu na dasku i uklonite papir.
- Oštrim nožem odsecite stranice tako da dobijete ravne ivice. Isecite list slatkiša na trake širine od oko 2 cm. Isecite svaku traku u pločice dužine od oko 4 do 5 cm.
- Susam pločice možete odmah jesti. One će se i dalje stvrdnjavati dok se hlade na sobnoj temperaturi. Kada se skroz ohlade, možete ih čuvajti ih u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko nedelja.