Jednostavan i lak recept za čuveni tiramisu koji možete pripremiti za samo dvadesetak minuta i servirati u čašama. Potrebno vam je samo pet sastojaka za ovaj osvežavajuć i ukusan kolač koji će svi voleti! Ukoliko možete koristite jaču instant kafu za potapanje piškota (Nesspresso) ali ukoliko pri ruci imate bilo koju Ness kafu ili Jacobs, i one će biti sasvim dovoljne.
PRIJATNO!
Sastojci
- 1 i po slatka pavlaka od 250 ml (1 za kolač i pola za ukrašavanje)
- 4 i po kašike šećera ili ekvivalent stevie
- 500 gr mascarpone sira
- 200 ml instant kafe, ohlađene
- 36 piškota
Način pripreme
- U veću činiju sipajte mascarpone sir i 3 kašike šećera. Promešajte kašikom dok se ne sjedine. Nemojte preterivati sa mešanjem da se sir ne bi proredio. Ostavite sa strane.
- U drugu činiju sipajte jednu slatku pavlaku i kašiku šećera ili stevie i umutite mikserom dok ne postane čvrst šlag.
- Dodajte umućenu slatku pavlaku siru i lagano pomešajte kašikom dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- U šolju sipajte jednu kašiku instant kafe i malo vruće vode pa promešajte dok se kafa ne rastopi. Dolijte oko 200 ml hladne vode. Promešajte dobro pa lagano prespite u dublji tanjir.
- Da biste sastavili kolač u čaši, uzmite piškotu i potopite je kafu pa je stavite na dno čaše, uzmite drugu, prepolovite je pa je potopite i stavite sa strane prve, tako da imate prekriveno dno. Kašikom uzmite miks sira i slatke pavlake pa napravite jedan sloj preko piškota. Postupak ponovite još dva puta.
- Umutite pola slatke pavlake sa pola kašike šećera dok ne dobije čvrst šlag. Sipajte ga u kesu ili tubu za ukrašavanje i stavite zvezdasti nastavak. Ukrasite kolače i pospite kakaom, po želji.
- Ovako napravljen tiramisu se može čuvati u frižideru dva do tri dana.