Ukusne tortilje sa jabukama ili jednostavna pita sa jabukama, koju ćete brzo i lako pripremiti. Potrebno je samo da prvi deo recepta napravite ranije (npr. pre podne) kako biste ostatak mogli da uradite neposredno pre služenja.
Crveni delišes ili slična sorta jabuka je najbolja za ovaj recept. Možete koristiti tortilje po izboru, integralne, bez glutena ili od bilo kog brašna.
Ovaj recept je pogodan za vegane, vegetarijance, kao i sve one koji vole da se hrane zdravo.
PRIJATNO!
Sastojci
- 4 srednje jabuke
- 4 tortilje
- 1 šolja (od 250 ml) gustog soka od jabuke
- 2 kašike šećera ili stevie
- 2 kašike kukuruznog skroba (Gustin)
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
Način pripreme
- Iseckajte i oljuštite 2 jabuke na manje kockice i sipajte u dublji tiganj sa 2/3 šolje vode. Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 8 minuta.
- U medjuvremenu, preostale dve jabuke oljustite, isecite, stavite u secka (multi-praktik), dodajte sok od jabuke, sok od limuna, cimet, šećer ili steviu i gustin i uključite dok ne dobijete kašastu masu.
- Dodajte kašu od jabuka u tiganj sa preostalim jabukama i sve dobro promešajte pa podignite tempreturu, da provri. Kada provri, ponovo smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 30 minuta, mešajuči povremeno.
- Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi pa stavite u frižider, nepoklopljeno. Sačekajte 4 sata pre nego što nastavite sa pripremom jer će se fil stegnuti za to vreme.
- Ugrejte rernu na 200 C i postavite pleh papirom za pečenje ili ga podmažite.
- Rasporedite fil na 4 tortilje, umotajte ih, kao palačinke i stavite na pleh (stranu gde se preklapaju postavite na dole).
- Prekrijte ostatkom sosa i pecite 25 minuta. Služite toplo ili hladno, sa kuglom sladoleda po izboru.