Izuzetno zdrava poslastica koju će svi voleti! Domaća zdrava alva se brzo i jednostavno priprema ali je potrebno da odstoji 24h u frižideru kako bi se razvili kristali, po kojima je prepoznatljiva. Može se jesti i odmah nakon pravljenja, ukus je isti, samo bi tekstura tada bila drugačija, odnosno tečnija. Pripremljena alva se moće čuvati u frićideru nekoliko meseci.
Alva obiluje kalcijumom, mineralima, i vitaminima od vitalnog značaja za vaš organizam, jer je čine samo med i tahini, odnosno puter od susama. Tahini možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ali ga veoma brzo i lako moćete i sami napraviti. Pogledajte naš Recept za domaći puter od susama – Tahini.
Ovo može biti odličan dezert za sve one koji su na Hrono ishrani kao i za one koji su na ishrani bez glutena.
PRIJATNO!
Sastojci
- 1 šolja meda
- 1 šolja tahinija
- pola šolje iseckanih pistaća
Način pripreme
- Kuvajte med u šerpi na srednjoj vatri, oko 8 minuta, dok ne dostigne gustinu takvu da, kada uzmete malo meda i kapnete u čašu hladne vode, on formira mekanu lopticu.
- Kada se med prohladi, dodajte iseckane pistaće i promešajte a potom dodajte tahini i lagano mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
- Lagano nauljite* manji, duguljasti pleh ili neku drugu posudu, po želji i ubacite smesu da se skroz ohladi. Prekrijte celofanom i ostavite da odstoji u frižideru 24h da bi se razvili kristali.
- Secite alvu dok je hladna ali je služite na sobnoj temperaturi.
Beleške
*Ukoliko imate ulje od susama, posudu nauljite njime, ukoliko ne, možete koristiti i suncokretovo ulje.