Preukusna i zdrava pita, koja se veoma lako pravi a prava je poslastica za sve one koji su na ishrani bez glutena. Ukoliko želite posnu varijantu, običan puter možete zameniti nemlečnim puterom ili margarinom.
PRIJATNO!
Sastojci
- 300 gr svežih borovnica
- 350 gr + 2 kašike ovsenog brašna
- 200 gr + 3 kašike šećera (brezinog, smeđeg ili belog)
- 170 gr putera (mlečnog ili nemlečnog)
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica praška za pecivo
- ZAČINI: so, cimet i vanila ekstrakt
Način pripreme
- U posudi srednje veličine pomešajte borovnice, limunov sok, 3 kašike šećera i 2 kašike ovsenog brašna, dok se ne sjedine. Ostavite po strani.
- Zagrejte rernu na 180 ° C. Tanko podmažite ili obložite pleh za pečenje (20 x 20cm) i ostavite sa strane.
- U velikoj posudi umutite brašno, 200 gr šećera, 1 kašičicu mlevenog cimeta, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Puter rastopite u šerpici, na tihoj vatri, sklonite sa ringle, dodajte ekstrakt vanile, promešajte i sipajte u posudu sa brašnom, pa sve promešajte dok se ne formira mekano testo.
- Rasporedite polovinu testa u pripremljeni pleh pa utisnite prstima da dobijete ujednacenu koru.
- Smešu borovnica ravnomerno rasporedite po vrhu kore.
- Preostalu polovinu testa prstima pospite po borovnicama.
- Stavite pleh na sredinu rerne i pecite 45-50 minuta dok gornja kora ne pozlati.
- Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi 30 minuta pre nego što izvadite iz pleha i isečete na kvadrate.
Beleške
Možete koristiti smrznute borovnice, samo obavezno dodajte još 5 do 10 minuta ukupnom vremenu pečenja.
Ovaj recept je preuzet sa sajta: nadiashealthykitchen.com