Ukusna i sočna, posna pita sa jabukama. Možete je poslužiti sa kuglom sladoleda ili šlaga koji se pravi sa vodom, za potpuno posnu varijantu. Crveni delišes ili slična sorta jabuka je najbolja za ovaj recept.
Ovako pripremljena pita sa jabukama je pogodan dezert za vegane, vegetarijance, kao i sve one koji vole da se hrane zdravo.
PRIJATNO!
Sastojci
- 230 gr brašna (speltinog, ovsenog, bez glutena ili belog)
- 400 gr jabuka
- 10 kašika stevie, braon šećera ili šećera
- 1/2 šolje ulja (kokosovog ili drugog po izboru)
- 1/2 šolje (od 250 ml) ovsenih pahuljica
- 1/4 kašičice cimeta
Način pripreme
- KORA: Ugrejte rernu na 180 C. Tanko podmažite ili obložite papirom za pečenje okrugli pleh, prečnika oko 20 cm. U veću posudu za mešanje stavite: 170 gr brašna, 3 kašike stevie ili šećera, 1/4 kašičice cimeta i prstohvat soli pa dobro promešajte, zatim dodajte 1/4 šolje ulja i 2 kašike vode pa promešajte ponovo dok ne dobijte kompaktnu masu. Prebacite na pleh, ravnomerno rasporedite po dnu i utisnite prstima na pecite 12 minuta.
- FIL: Isecite jabuke na tanke kriške i pomešajte, u činiji, sa steviom ili šećerom. Pospite po ispečenoj kori.
- GORNJI SLOJ: Pomešajte u posudi za mešanje: 1/2 šolje ovsenih pahuljica, 60 gr brašna, 6 kašika stevie ili šećera, 1/4 šolje ulja i prstohvat soli. Dobijenu masu ravnomreno pospite preko fila i stavite da se peče oko 50 minuta, u zavisnosti od rerne, ili dok jabuke ne postanu mekane.