Humus je izuzetno zdrav, posni namaz od nauta, odnosno leblebija, pun korisnih minerala i vitamina.
Ima višestruke dobrobiti za vaš organizam:
- Bori se protiv upala u organizmu
- Snižava nivo šećera u krvi
- Pomaže održavanju srca i kostiju zdravim
- Pomaže pri mršavljenju
Veoma je koristan i kao izvor proteina za vegetarijance ili vegane kao i one koji unose manje proteina životinjskog porekla u svoj organizam. Naut – leblebije u konzervi možete kupiti u radnjama zdrave hrane, kao i puter od susama, koji možete kupiti ili ga možete vrlo brzo i lako napraviti sami. Pogledajte naš Recept za domaći puter od susama – Tahini.
Kada ga pripremite, humus možete koristiti kao:
- Namaz za sendviče za doručak ili večeru
- Umak za sveže povrće
- Dodatak čorbama, da ih učinite kremastijim
- Namaz za picu, umesto pelata
- Preliv za salatu
- Pasta sos
i na mnoge druge načine, pustite mašti na volju i uživajte! 🙂
Humus je odličan izbor za sve one koji su na ishrani bez glutena, kao i za one koji prate Hrono ishranu.
PRIJATNO!
Sastojci
- 400 grama nauta - leblebije u konzervi
- 1 čen belog luka
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašika Tahinija (putera od susama)
Način pripreme
-
Stavite sve sastojke, uključujući i sok iz konzerve nauta (leblebija) u blender (multi-praktik).
-
Posolite i pobiberite po ukusu, pa uključite blender, povremeno ga isljučite i kašikom promešajte malo pa uključite ponovo, dok ne dobijete lepu, kremastu teksturu.