Najlakši način da istopite čokoladu, bilo da vam je potrebna za preliv preko torte ili kolača ili kao umak za voće ili keks, je da istopite čokoladu na pari. Na ovaj način, čokolada ne može lako da izgori, kao što može ako je topite direktno na ringli, u šerpici.
Za topljene čokolade na pari potrebna vam je jedna veća šerpa i jedna manja ili vatrostalna posuda, koja može da se zaglavi iznad veće šerpe ali da ne dodiruje njeno dno.
Čokoladu možete istopiti samu ili u nju možete dodati komadić putera ili kokosovog ulja, u zavisnosti od vašeg recepta. Budite pažljivi da vam ni kapljica vode ne upadne u činiju sa čokoladom jer će se onda praviti grudvice.
Pogledajte ove recepte za slatkiše sa malo sastojaka:
PRIJATNO!
Sastojci
- Čokolada za kuvanje
- Voda
Način pripreme
- U veću šerpu sipajte oko 3 do 4 cm vode i ostavite da lagano vri, na tihoj vatri.
- Iznad te šerpe stavite ili manju šerpu ili vatrostalnu, staklenu činiju, ali tako da ne dodiruje vodu. Cilj je da samo para greje šerpicu ili činiju.
- Izlomljenu čokoladu ubacite u gornju posudu i mešajte varjačom ili spatulom dok se ne istopi i ne bude ujednačena.
- Sklonite gornju posudu sa donje i istopljena čokolada je spremna za upotrebu.