Ukoliko želite sami da napravite lisnato testo, umesto da ga kupite u radnji, ovaj recept za lisnato testo, sa malo sastojaka je pravi izbor za vas. Detaljan opis postupka sledi u nastavku. Od ovako pripremljenog testa možete napraviti blio koje slatko ili slano jelo koje u sastavu ima lisnato testo. Naš predlog je Brza pita sa jabukama od samo tri sastojka!
PRIJATNO!
Sastojci
- 250 gr brašna
- 1 kašičica soli
- 180 ml hladne vode
- 225 gr putera (hladnog)
Način pripreme
1. U činiju stavite brašno i so, pomešajte pa izručite na sto. Napravite rupu u sredini i dodajte jednu kašiku vode.
2. Pomešajte brašno sa vodom.
3. Dodajte narednu kašiku i ponovite postupak, dok ne dodate svu vodu.
4. Umesite smesu u pravougaoni oblik, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider.
5. Puter izvadite iz frižidera i isecite na veće kocke. Pospite ga brašnom.
6. Oklagijom pritiskajte puter.
7. Dodajte još brašna.
8. Nastavite da gnječite puter.
9. Puter je spreman kada se ne lepi za površinu.
10. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 10 minuta (ne duže).
11. Izvadite prvu smesu iz frižidera i izravnjajte je.
12. Puter stavite na sredinu i preklopite krajeve testa preko njega.
13. Ravnajte testo oklagijom.
14. Preklopite pa ravnajte ponovo dok ne dobijete kompaktnu masu.
15. Stavite u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 60 minuta ili preko noći.
16. Kada budete želeli da koristite testo, izvadite ga iz frižidera i izravnjate oklagijom na debljinu od oko pola cm.
1 komentar
Odlicno objasnjeno! Hvala :))