Ove zdrave i ukusne kolače ćete napraviti za tren oka a u njima će uživati svi koji ih probaju. Odličan su izbor za sve one koji poste, vegani su ili vegetarijanci a takodje je pogodan za sve na ishrani bez glutena kao i one koji prate Hrono ishranu.
Za fil možete koristiti ovaj recept za Domaću Nutelu ali takođe možete koristiti i Domaći zdrav džem od jagoda ili neki drugi zdrav domaći džem.
Od zaslađivača možete koristiti Stevia zaslađivač ili brezin šećer, koji je je potpuno prirodan zaslađivač koji se dobija iz drveta breze.
Ukoliko ste vegan, umesto putera možete koristiti kupovni ili domaći Puter od badema ili Puter od kikirikija.
PRIJATNO!
Sastojci
- 250 gm bademovog brašna
- 85 gr putera ili veganskog putera (bademov ili kikiriki puter)
- 5 kašika Stevia ili zaslađivača po vašem ukusu
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 150 gr domaće Nutele ili drugog zdravog, čokoladnog namaza
Način pripreme
-
Zagrejte rernu na 180 C. Obložite jedan veliki pleh papirom za pečenje ili silikonskim prostirkom. Ostavite po strani.
-
Umutite mikserom, na srednjoj brzini, puter (koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi ), steviu ili drugi zaslađivač koji koristite i ekstrakt vanile dok masa ne postane pahuljasta i dobro kombinovana.
-
Dodajte po ½ šolje bademovog brašna. Primetite da će testo biti malo mrvičasto, ali će se lepiti kada se pritisne.
-
Nakon što dodate sve bademovo brašno i sve se dobro sjedini, uzmite 1 kašiku testa i oblikujte ga u kuglice. Napravite udubljenje palcem u svaku kuglicu. Verovatno će testo malo popucati kada ga pritisnete, ali ga možete izjednačiti prstima ili ostaviti tako. (Normalno je da testo ima pukotine).
-
Poređajte na pleh i pecite oko 12-14 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Kolačići će biti vrlo lomljivi kada ih izvadite iz rerne pa ih ostavite ih da se ohlade 10-tak minuta pre nego što rukujete njima.
-
Svaki kolačić napunite sa 1/2 kašičice domaće nutele ili nekog drugog kupovnog čokoladnog namaza. Uživajte!